Sotning

Sotning
Sotning innebär att brännbara beläggningar tas bort i eldstäder och skorstenar så att risken för en sotbrand minimeras. Varje kommun bestämmer hur ofta sotning ska göras och vad det ska kosta. Tidsfristen beror på klimatförhållande och eldningens omfattning. Oftast baseras fristerna på statens förslag.

Brandskyddskontroll
För att i ett tidigt skede upptäcka fel som kan leda till brand ska eldstäder och skorstenar i hela sin längd kontrolleras ur brandskyddssynpunkt. Kontrollen omfattar även tak och steganordningar. Kontrollen sker med intervall som varierar med typ av eldstad och eldningens omfattning. Intervallen varierar mellan tre till sex år och får endast utföras av en av kommunen godkänd skorstensfejare med lägst examen som skorstensfejartekniker.

Intervaller för brandskyddskontroll
Kontrollfristen för brandskyddskontroll är gemensam för hela landet och sker vart 3:e eller vart 6:e år, beroende på bränsleslag och anläggning. Det kan dock finnas andra parametrar som spelar in för hur ofta du behöver göra brandskyddskontroll. Till exempel finns för lokaleldstäder ett regelverk som utgår ifrån de individuella bedömningar som görs av brandskyddskontrollanten. Mer om tumregler och myndigheternas riktlinjer kan du läsa på msb.se (sök på brandskyddskontroll).

Här följer en översikt kring de vanligaste intervallerna för objekt i småhus:

Lokaleldstäder
För lokaleldstäder som utgör den primära källan för uppvärmning av det utrymme i vilket den är uppställd: 3 år För lokaleldstäder som inte utgör den primära källan för uppvärmning av det utrymme i vilket den är uppställd: 6 år Eldstaden är belägen i ett fritidshus: 6 år

Värmepannor
Eldning med fasta bränslen, t ex ved, pellets eller flis: 3 år Eldning med olja eller gas: 6 år

Köksspisar

Eldning med fasta bränslen: 3 år
Eldning i mycket begränsad omfattning (ej för uppvärmning eller matlagning): 6 år Eldstaden är belägen i ett fritidshus: 6 år

Länk till Medelpads räddningstjänstförbund >>