Sotning innebär att brännbara beläggningar tas bort i eldstäder och skorstenar så att risken för en sotbrand minimeras. Varje kommun bestämmer hur ofta sotning ska göras och vad det ska kosta. Tidsfristen beror på klimatförhållande och eldningens omfattning.
Värme-, varmvatten-, varmlufts- och ångpannor
Ingår pannan i en värmecentral som kontinuerligt övervakas av en kvalificerad driftsledare kan sotning ske med tre års mellanrum, oavsett vilket bränsleslag som används. Eldar du med fasta bränslen ska du sota enligt följande intervall och kriterier
5 gånger per år:
2 gånger per år:
Avser pannor med keramisk inklädnad i förbränningskammaren eller motsvarande konstruktion för effektiv förbränning av bränslet och där pannan är ansluten till ackumulatortank eller motsvarande anordning.
Avser pannor där eldning sker med träpellets eller annat från sotbildningssynpunkt motsvarande bränsle och där eldningsapparaten är speciellt konstruerad för effektiv förbränning av bränslet.
1 år:
3 år:
Om eldning sker i mycket begränsad omfattning, max en 1 gång per år. Exempelvis om pannan finns som reserv till annan huvudsaklig uppvärmning.
Om pannan ingår i en värmecentral som står under kontinuerlig övervakning av en kvalificerad driftsledare. oavsett bränsleslag.
Köksspisar, ugnar och andra jämförbara eldstäder för matlagning. Eldar du i större omfattning än behovet för enskilt hushåll ska du sota enligt följande intervall och bränsle
6 gånger per år:
1 år:
Eldar du för enskilt hushållsbehov ska du sota enligt sotningsfrister för lokaleldstäder.
För att i ett tidigt skede upptäcka fel som kan leda till brand ska eldstäder och skorstenar i hela sin längd kontrolleras ur brandskyddssynpunkt. Kontrollen omfattar även tak och steganordningar. Kontrollen sker med intervall som varierar med typ av eldstad och eldningens omfattning. Intervallen varierar mellan tre till sex år och får endast utföras av en av kommunen godkänd skorstensfejare med lägst examen som skorstensfejartekniker.
Kontrollfristen för brandskyddskontroll är gemensam för hela landet och sker vart 3:e eller vart 6:e år, beroende på bränsleslag och anläggning. Det kan dock finnas andra parametrar som spelar in för hur ofta du behöver göra brandskyddskontroll. Till exempel finns för lokaleldstäder ett regelverk som utgår ifrån de individuella bedömningar som görs av brandskyddskontrollanten. Mer om tumregler och myndigheternas riktlinjer kan du läsa på www.msb.se (sök på brandskyddskontroll).
För lokaleldstäder som utgör den primära källan för uppvärmning av det utrymme i vilket den är uppställd: 3 år
För lokaleldstäder som inte utgör den primära källan för uppvärmning av det utrymme i vilket den är uppställd: 6 år
Eldstaden är belägen i ett fritidshus: 6 år
Eldning med fasta bränslen, t ex ved, pellets eller flis: 3 år
Eldning med olja eller gas: 6 år
Eldning med fasta bränslen: 3 år .
Eldning i mycket begränsad omfattning (ej för uppvärmning eller matlagning): 6 år
Eldstaden är belägen i ett fritidshus: 6 år